Trinidadi toite proovides

Lisaks eesti toitude tegemisele otsustasin, et ma soovin ka rohkem kariibide toite proovida. See nädal olen juba kaks uut asja teinud, mis kohe kindlasti saavad koha meie tavapärases menüüs. Enamasti mulle küll meeldib uusi asju proovida ja vähe on neid toite, mida ma korduvalt teen.

 Esimene, mida ma tegin, oli Coconut Rock Buns. Küpsetamise asjade hulgas ootas oma järge pool pakki alles jäänud kookoshelbeid, mis kuu aja pärast aeguma hakkavad, seega oli vaja teha midagi, et neid ära kasutada. Thank God, sest seetõttu avastasin ma nende kakkude retsepti ja need olid kindlasti ühed parimad asjad, mis ma viimasel ajal küpsetanud olen.


Kariibide kookose kakud


Kogus: 6 kakku
Valmistusaeg: 30-45 minutit

Koostisained:
500 ml jahu
125 ml võid
125 ml demerara suhkrut
4 spl rosinaid
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
1 tl vanillisuhkrut
4 spl piima
125 ml kookoshelbeid

Valmistamine:
1. Pane ahi 190 kraadi juurde sooja.
2. Näpi toasoe või jahu sekka.
3. Lisa suhkur, rosinad, küpsetuspulber ja kookoshelbed ning sega jahu-või hulka.
4. Vahusta omavahel muna ja vanillisuhkur ning lisa taigna hulka.
5. Lisa vähehaaval piim ja sega kogu tainas kätega, kuni saad üsna kleepja kuid tihke taigna.
6. Lusika abiga jaota tainas kuueks kakus ja pane nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
7. Puista kakkudele peale veel natukene demerara suhkrut.
8. Küpseta 15-25 minutit, kuni kakud on pealt kuldsed ja krõbedad. 




Teisena ootasid oma järge kapis kikerherned ning pakk värskeid kartuleid. Hetkel on külmikus üsna hõre seis, seetõttu otsustasin kuidagi need kaks toiduainet ära kasutada ja tegingi oma esimese karri. Kõrvale tegin roti-leiba, mis on traditsiooniline Kariibide ja ning mõningate Aasia riikide leib/sai, mida tihti karride kõrvale süüakse. Närilistega ei ole siin absoluutselt midagi pistmist!

Kartuli ja kikerherne karri roti-leivaga (retsepti võtsin siit, aga siia panen kirja, kuidas mina seda tegin)

Koostisained:
Karri:
1 sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, hakitud
1 tl tüümiani
1.5 spl karri pulbrit
500g värskeid kartuleid, kuubikuteks lõigatud
400g konserveeritud kikerherneid vees
1 spl kontsentreeritud tomatipastat
1 spl jahu (soovi korral)
soola, pipar, õli
Roti:
6 dl jahu
3 spl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
250 ml vett
õli

Valmistamine:
1. Esmalt valmista roti taigen, milleks sõelu jahu ja küpsetuspulber ning sega kuivained soola ja veega. Sõtku tainast umbes 5 minutit ja jäta umbes 20-30 minutiks tahenema.
2. Prae sibul ja küüslauk koos tüümianiga, kuni sibul on pehme (umbes 5 minutit).
3. Lisa karri pulber ning prae sibulaid veel umbes kaks minutit.
4. Lisa kartulitükid ning prae umbes 2-3 minutit.
5. Lisa purk kikerherneid koos veega ning lisa natukene rohkem vett, et kartulid oleks kaetud.
6. Lisa sool, pipar, tomatipasta ja soovi korral mõnda muud vürtsi. Mina lisasin kreooli vürtsikastet. 
7.  Hauta karrit 30 minutit ja soovi korral lisa jahu, et karri natukene paksem oleks.
8. Kuni karri haudub, jaga leiva taigen neljaks ning pane suur pann natukese õliga pliidile sooja.
9. Rulli 1/4 taigen jahuse laua peal panni suuruseks.
10. Prae taignaketast pannil mõlemalt poolt umbes 2 minutit. Samal ajal saad rullida lahti järgmise taignapalli ja seejärel prae see.
11. Valmis leivad pane paberile nõrguma kuni kõik on valmis.
12. Söö karrit ja roti-leiba koheselt peale valmimist. Traditsiooniliselt süüakse neid kätega - võetakse tükk leiba, millega haaratakse karrit. Mina aga murdsin tüki rotit ja panin sellele kahvliga karrit peale.

Rogeri meelest oleks karri pidanud olema veelgi vürtsikam ning kookoskreemi oleks pidanud ka lisama, aga seda meil hetkel kapis ei olnud. Teinekord lisan kindlasti terve vürtsikauna haudumise ajal, kookoskreemi ja kanaliha. Roti-leib oli tema meelest maitse poolest täitsa õige, aga leib oleks pidanud veel õhem olema, seega teinekord jagan taigna ehk hoopis kuueks.

Läheb kindlasti kordamisele, sest iseenesest valmist toit üsna kiiresti (vähem kui tunniga) ja oli supermaitsev.

Comments

  1. Lähiajal vihjab tulevikukavatsusele, minevikust rääkides: viimasel ajal.

    No ei saa noh, keelepede tõstis pead :D Ma tean küll, et see blogi su peamine eesti keele meeles pidamise koht ongi, päris karm võib olla, kui koha peal üldse rääkida ei saa... Mul oli ka Londonis elades eestikeelne seltskond ümberringi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ups, aitäh, et välja tõid selle apsaka.
      Aastad tagasi kohtusin tuttavate vanaisa, kes oli mingi sõja ajal Inglismaale pagenud ja ta oli eesti keele täiesti ära unustanud. Eesti perega taas suhtlema hakkas aastad hiljem, siis pidi keele uuesti ära õppima. Uskumatu, aga tõsi. Hea, et ma kirjutamist ja lugemist harjutada saan interneti abiga.

      Delete

Post a Comment