Monday, 25 February 2013

Arutlus toitumisest

Uhkusega kirjutan, et ma olen nüüdseks kolm kuud alkoholivaba olnud. Minusuguse veinisõbra kohta on see suur saavutus ja ma olen enda üle tõesti uhke. Aastavahetusel topsitäie šampust jõin, seega päris alkovaba ei ole olnud, aga purjus ei ole ma ka olnud. Kõige toredam selle juures on see, et enam ei isutagi ja alkoholist hoian ma kaarega eemale. Reedeti pärast pingelist nädalat jooks pigem tassi kohvi teleri ees kui pudeli veini.  Kallis kaasa paar korda siidrit või õlut on pakkunud, aga ma olen kategooriliselt 'ei' öelnud. Ta vist natukene testib mind vahepeal, aga ka tema on minu tahtejõu üle uhke.

Olles alkoholitarbimise kontrolli alla saanud, olen hakanud rohkem mõtlema sellele, mida me oma kehasse paneme. Mingeid suuri muutusi ma veel teinud ei ole, aga loen erinevaid artikleid ja plaanin küll. Esmalt hakkasin lugema selle kohta, millised toidud naha olukorda paremaks teevad, sest see on veel üks asi, millega ma maadlen. Sealt jäi silma, et piima tarbimine võib aknet soodustada. Lisaks sellele märkasin ma peale nädalat, kui igal hommikul sai tavalist jogurtit söödud, et mu kõht oli pidevalt nagu õhupall.

Seega sai viimased piimavarud kodus ära joodud ja ostsin mandlipiima lehmapiima asemel. Ma olen varemgi lehmapiima asemel soojapiima joonud ning minu meelest oli see täitsa hea, eriti maitsvad on maitsestatud variandid. Mandlipiim on isegi parem kui soojapiim, sest sel on mõnus mandli-pähkli mekk juures. Järgmise nädala hommikusöögi kõrvale ostsin meile soojajogurteid ja üritan vaikselt piima meie dieedist vähendada. Lisaks on meie praegune või piimavaba ja absoluutselt ei saa maitsest arugi. Kui vaid juustu söömisest lahti saaks... Aga võtame üks päev korraga ja üks väike muutus korraga.

Teine kurjajuur on ju suhkur. Oh, ja ma armastan suhkrut, eriti küpsetamist ja koogikesi. Suhkrust loobumine oleks minu jaoks kindlasti ülimalt raske, sest ma ausalt tunnistan, et ma olen sellest sõltuvuses. Samas ma muudkui mõtlen, et sellest loobumine kindlasti parandaks mu üldist olemist, mis hetkel on pidevalt väsinud. Lisaks aitaks suhkrust loobumine kindlasti ka naha olukorda . Suhkru teemal tuleb aga veel lugeda ja süda külmaks teha ja üks suhkruvaba test-periood teha.

Kolmandaks mu nõrkuseks on hetkel kohvi. Sellel minu meelest päris surmavaid mõjusid ei ole, aga tunnen, et tarbin liialt kohvi. Samas ma ise kardan, et see on mu suhkrusõltuvusega seotud, sest suhkur teeb mind väsinuks ja seetõttu joon kohvi, et end ekrsamana tunda. Olen proovinud tööpäevadel pärast keskpäeva enam kohvi mitte juua ning olen märganud, et kui ma joon kohvi peale kella 12, siis on tol ööl uni üsna häiritud. Seega kohvist päris loobuda vist ei tahaks, aga koguseid vähendada sooviks küll.

Mees läheb mul järgmise nädala lõpus nädalaks Lõuna-Aafrika Vabariiki tööreisile, siis omaette olles on plaan natukene rohkem oma toitumist jälgida, et siis ta ka koju tagasi naasdes dieedile panna.

Selle täiesti suvalise toiduainete teema lõpuks sooviks kõikidele eestlastele ilusat 95. sünnipäeva!

5 comments:

  1. Your HTML cannot be accepted: Must be at most 4,096 characters.

    Ehk et ma olin sunnitud sulle selle kirja teel saatma :D

    ReplyDelete
  2. Mina ei tarbi juba ammu peaaegu üldse. Isu kadus seoses sellega kui teist last ootama jäin. 9 kuud rasedust+ 1,5 aastat rinnaga toitmist ja enam ei tahtnud tilkagi. Lausa vastik hakkas kui proovisin. Nüüdseks olen alkohoolitu ligi 9 aastat. No haruharva tuleb pokaalike midagi lahjat ja siis võib sellestsamast pokaalist tekkida järgmisel päeval tuumapohmell :D:D:D Siin Prantsusmaal olles on see nagu oleks tulnukas, kõik joovad veini ette ja taha ja hommikul ja õhtul ja mina muudkui ütlen et ei tarbi ja vaadatakse kummaliselt küll :DNagu oleks ebaviisakas või nii :D

    ReplyDelete
  3. Ja suhkur...täpselt sama probleem siin. Tean et pole hea ja muudkui nosin kooke edasi :D Näen, et pole ka kaalule hea, ikka nosin. Peaks piirama, aga sigaraske:D

    ReplyDelete
  4. Njaa, väga tuttav teema mulle ka. Piimatooted on mulle alati maitsenud, ent Hollandisse kolides hakkasin ma vaatama, et need enam ei sobi kuidagi. Eks Eestis käies ikka mõne kohukese söön ja pannkookide kõrvale tahaks ikka piima juua, ent tõsi on see, et ilma nendeta on ikka palju kergem olla. Samamoodi katsun ma süüa ka nii vähe nisu kui võimalik - Hollandi saiad pole õnneks suuremad šedöövrid ning seega erilisi kiusatusi ei teki. Üksi elades ei viitsi õnneks ise eriti küpsetada ka. Suhkruga ma veel maadlen, eriti šokolaadiga. Ei teagi, kumb lõpuks võidab.
    Igaljuhul, edu sulle. Eks üksi on kindlasti kergem katsetada, kui R. ära on.

    ReplyDelete
  5. Mina lahendasin oma suhkru probleemi nii ära, et hakkasin rafineerimata suhkrut tarvitama. Inglismaal on see Eestiga võrreldes ikka tunduvalt odavam ka. Suhkur jääb muidugi suhkruks, aga "unrefined organic" sisaldab õnneks ka siiski mingisuguseidki kasulikke mineraalaineid, rafineeritud valge suhkur ei anna sulle midagi. Ja ma täitsa tunnetan seda vahet neil kahel, on ikka erinevus küll..

    Minu kiiks on mahepõllumajanduslikud tooted, eriti just ükskõik kus mujal kui Eestis elades. Eestis ma arvan on enamus toitu ikka üsna naturaalne, Suurbritannias näiteks mul on paranoia kui palju igasuguseid kemikaale ma igasuguste tavapäraste toiduainetega sisse söön. Õnneks on siin muidugi "organic" tooteid üsna palju saada.



    ReplyDelete

Tervitused ja uudis!

Tervitused kaugelt maalt! Viimasest postitusest on üle aasta ja ma otsustasin, et ma isegi ei vabanda selle pärast. Viimasel aastal olen üld...