Sunday 19 February 2012

Kuklid. Vastlakuklid.

Suurbritannias on vastlapäev tuntud pannkoogipäevana ning settõttu on hetkel poeriiulid pannkoogi jahu täis nagu inimesed ei oskaks ise pannkoogi tainast kokku segada. Pannkoogid teisipäeval ei ole minu meelest õige, sest pannkooke saab ju ainult laupäeva või pühapäeva hommikutel süüa ning seda igal aastaajal, mitte vaid veebruaris.

Eesti traditsioonilised seajalad ja hernesupp ei ole mulle kunangi meeldinud, seega ei hakka ma neid siin järgi tegema. Vastlakuklitega on aga hoopis teine lugu, sest magusa suhtes ma pirts ei ole.

Viimati sõin vastlakukleid neli aastat tagasi ja ostsin need poest, kodus ei olnud viitsinud ma kunangi neid ise teha. Viimased kolm aastat olen aga pidevalt mõelnud nende ise tegemisele ja omaenda köögi võlu on just see, et ma saan seal igal hetkel ükskõik mida teha, seetõttu oli viimane aeg ise kuklite tegemine ette võtta.

Retsepti sain ma Nami-namist ja järgisin seda punkt punktilt, seetõttu ei hakka siia ümber kirjutama. Ilusti ja korralikult tegin piima-suhkru-pärmi-poole jahu kergituse, siis terve taigna kergituse ja siis lõpus lasksin kuklitel enne ahju minekut ka pool tunnikest kerkida. Mine tea kas just see sobis nii hästi, aga ma ei ole iial nii mõnusalt pehmeid kukleid ise teinud. Tavaliselt kipuvad ise tehtud kuklid üsna kõvadeks jääma, aga need tulid tõeliselt õhulised nagu poest ostetud, isegi paremad. Kindlasti läheb lähiajal uuesti tegemisele ka soolaste võisaiade jaoks (Roger esimese kukli sõigi lihtsalt Philadelphiaga ja väga maitsev oli).

Kuklite puhul tegin isegi endale tassi kohvi, sest isu tuli peale. 12detsembrist saadik on see mu kolmas kohv, üliharva tuleb isu peale. Kuklite kõrvale oli aga kohv suurepärane ja pugisin tervenisti neli viis kuklit ära. Nüüd ma olen ise nagu vastlakukkel, aga see oli seda väga väärt.

Taignakogusest sain mina 34 kuklit, aga nad olid ka väga erinevate suurustega. Nagu näha, Eesti alkoholist meil ka puudust ei ole (parempoolse Vana Tallinn Heritage pudeli sees on ponche de creme, mis me jõulude ajal tegime).

Liulaskmisest võin vaid unistada, täna sai isegi ilma jopeta väljas käidud.

12 comments:

  1. Hei,
    Ma tahtsin küsida et kuna siin inglismaal seda nö kuubiku pärmi pole, vaid on see kuivpärm siis kas sa panid täpselt sama kogust seda kuivpärmi nagu retseptis oli öeldud ja mis piima temperatuur umbes oli ?

    Ja väga ilusad kuklid tulid sul välja :D

    ReplyDelete
  2. Kasutasin jah kuivpärmi, see jäi siin mainimata. Mina panin umbes 10g. Mul on väikesed Hovise kuivpärmi pakikesed, millest üks on 7g ning ma panin poolteist. Piima temperatuuri ma tõesti ei tea, ma mikros lasksin sellel pool minutit soojeneda. Ütleks, et umbes käesoe, liialt kuuma piima ma eriti pärmile ei lisaks.

    Aitäh, ma olen ise ka enda üle ülimalt uhke :)

    ReplyDelete
  3. ResearseMa küsin värsket pärmi supermarketite pagarite käest, alati annavad lahkesti.

    ReplyDelete
  4. Mari, nii tore, et kuklid õnnestusid ja meeldisid!

    Eliis - värske pärmi ja kuivpärmi vahekord on umbes selline, et 25 g värsket pärmi võrdub paki kuivpärmiga. Kuivpärmid on erineva kaaluga, 7-12 g, mul on enamasti need suuremad olnud. Vähemaga kerkib ka, aga siis läheb veidi kauem aega.

    Kui kasutad värsket pärmi, siis võiks vedeliku temperatuur olla ca 37 C, kuivpärmi puhul võib olla kuni 42 C.

    ReplyDelete
  5. Anon, minu meelest kusjuures toimib Hovise kuivpärm ka väga hästi. Ma ei olegi vajalikuks pidanud pagarist värsket pärmi küsida. Samas teinekord peaks testi pärast küsima, kas antaks :)

    Pille, aitäh nõu jagamise eest.

    ReplyDelete
  6. Mina olen värsket pärmi igalt poolt küsinud ja kuskilt keegi ei anna. Enamalt vaadatakse mind sellise näoga nagu küsiksin midagi enneolematut :)

    ReplyDelete
  7. Poola poes on värsket pärmi.

    ReplyDelete
  8. No ma pean siis kuskilt poola poodi otsima hakkama :) Meie kandis ei ole neid :(

    ReplyDelete
  9. Mul ka küsimus. Mitu grammi presspärmi on 1 tl. kuivpärmi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahjuks presspärmist ma ei tea, aga minu teada seda enamasti mõõdetakse ikka grammides.

      Kuivpärm on aga enamasti pakis 7g kaupa, mis on natukene üle 2 tl.

      Delete
  10. Lugedes lauset: "Pannkoogid teisipäeval ei ole minu meelest õige, sest pannkooke saab ju ainult laupäeva või pühapäeva hommikutel süüa ning seda igal aastaajal, mitte vaid veebruaris." .. tuli mul kohe meelde fakt, et Hollandis, kus ma elan, süüakse pannkooke õhtusöögiks. Ja mitte isegi magustoiduks vaid põhitoiduna, enne seda supp eelroaks ja siis pannkoogid, magusad pannkoogid - siirupi, tuhksuhkru või moosiga. Kui mu elukaaslane, kes on hollandlane, esimest korda mainis, et võiks õhtuks pannkooke teha, olin ma täiesti kindel, et ta teeb nalja. Täpselt sel põhjusel, et pannkoogid on ju nädalavahetuse hommikute söök.. Aga - ta ei teinud nalja. Huvitav on niimoodi avastada teise rahvuse köögipoolt.:)

    ReplyDelete

Tervitused ja uudis!

Tervitused kaugelt maalt! Viimasest postitusest on üle aasta ja ma otsustasin, et ma isegi ei vabanda selle pärast. Viimasel aastal olen üld...